MIDDELHARNIS – Voordat de MD3, het laatste vissersschip dat Middelharnis als thuisbasis had, binnenkort vanuit Enkhuizen terugkeert naar Goeree-Overflakkee, heeft het gerestaureerde schaalmodel al een ‘ligplaats’: de etalage van Kapsalon Krijger aan het Zandpad in Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

De MD3 was tot de late jaren zestig in de vaart voor het vissen op paling en spiering in het Haringvliet. Na de noodgedwongen stop, vanwege de realisering van de Haringvlietsluizen, verkocht de vissersfamilie Groen het schip. De MD3, van oorsprong een torpedistenschokker, verhuisde naar de haven van Enkhuizen, waar het ruim vijftig jaar lang lag.

Dat het schip terugkeert naar Middelharnis, heeft Goeree-Overflakkee te danken aan de Stichting Visserij Historie Middelharnis (SVHM), die recent is opgericht om de geschiedenis van de visserij levend te houden. De SVHM realiseert de terugkomst van de MD3 via het uitgeven van 128 parten van 500 euro, donaties en sponsoring. De partenrederij is eeuwenoud. Voorheen vormden de partenhouders samen de rederij.

Vandaag, 22 februari, is de notariële overdracht van het schip. Diezelfde dag vertrekken bestuursleden van de SVHM naar Enkhuizen om de MD3 terug te varen. Aandacht voor het vertrek uit Enkhuizen is er onder andere in het Noordhollands Dagblad en de Spiegel der Zeilvaart. De terugreis, een driedaagse vaartocht via Haarlem en Alphen aan den Rijn, stopt voorlopig in Rotterdam.

MD3, SVHM, Middelharnis, Historische Schepen, SCHOKKER, Stichting Visserij Historie Middelharnis

V.l.n.r. Simon Admiraal met zijn vriendin, Cobi Hogchem, Anja Klok en Bert Visser (Foto: Kees van Rixoort).

Overhandiging

Het gerestaureerde schaalmodel van de MD3 is al ‘afgemeerd’ in Middelharnis. Het is te zien in de etalage van Kapsalon Krijger aan het Zandpad.

Vorige week dinsdag ontving voorzitter Bert Visser van de SVHM het schaalmodel uit handen van Cobi Hogchem en Anja Klok van CuraMare. Het tweetal werkt in Nieuw Rijsenburgh, maar voorheen in De Goede Ree, waar het schaalmodel in de hal stond. Het was een cadeau van de Rabobank, ter gelegenheid van de heropening na een grote verbouwing in 1984.

Na de sloop van De Goede Ree verhuisde het schaalmodel, samen met ander erfgoed, mee naar Nieuw Rijsenburgh. Daar stond het in een rommelhok. Bijna was de kleine MD3 aan de neus van de SVHM voorbij gegaan tijdens een ‘grote schoonmaak’, maar Cobi Hogchem wist er op het nippertje voor te zorgen dat het schaalmodel alsnog naar de stichting ging. Dit tot grote blijdschap van de stichting die de echte MD3 terughaalt naar Middelharnis.

Na een kundige restauratie door Simon Admiraal vond de overdracht van het schaalmodel plaats in de tuin van Nieuw Rijsenburgh.

Bron: Eilandennieuws