MIDDELHARNIS – Voor de aankoop en het onderhoud van de MD3 heeft de Stichting Visserij Historie Middelharnis tienduizenden euro’s nodig. Hoe komt de stichting aan dat geld? 

Naast bijdragen van sponsors en donateurs, is de financiering grotendeels gebaseerd op een eeuwenoud principe in de zeevisserij: de partenrederij. Iedereen die een scheepspart koopt kan zich founding father noemen van het behoud van het unieke varend erfgoed dat de MD3 is. De MD3 is het laatste vissersschip dat Middelharnis als thuisbasis had. Het schip was tot de late jaren zestig in de vaart voor het vissen op paling en spiering in het Haringvliet. Na de noodgedwongen stop, vanwege de realisering van de Haringvlietsluizen, verkocht de vissersfamilie Groen het schip. De MD3, van oorsprong een torpedistenschokker, verhuisde naar de haven van Enkhuizen.

Visserijhistorie
Ruim vijftig jaar later keert het schip terug naar Middelharnis. Dit op initiatief van de Stichting Visserij Historie Middelharnis (SVHM), die de geschiedenis van de visserij levend wil houden. Op zaterdag 26 februari komt de MD3 om 15.00 uur de haven van Middelharnis binnenvaren na een vaartocht van drie dagen via onder andere Haarlem, Alphen aan den Rijn en Rotterdam, Dordrecht of Oud-Beijerland. De notariële overdracht van het schip is op 22 februari.

Om de aankoop van de MD3 en het onderhoud in de eerste twee jaar te financieren, geeft de SVHM scheepsparten van 500 euro uit. Er zijn in totaal 128 parten. “Het zijn parten op naam. Iedere koper kan zich inschrijven voor één part en behoort daarmee tot de groep founding fathers, die een bijdrage leveren van 500 euro om een varend monument aan te schaffen”, aldus de SVHM-penningmeester.

“Door een scheepspart te kopen laat je zien dat je betrokken bent bij de visserijhistorie van Middelharnis én zorg je ervoor dat de MD3 tot in lengte van jaren behouden blijft. We gaan het schip niet commercieel uitbaten, maar er wel regelmatig mee het water op. Houders van parten krijgen dan uiteraard een uitnodiging om mee te varen.”

Dat geldt ook voor sponsors en donateurs, aan wie de SVHM een minimumbijdrage van 50 euro per jaar vraagt. Partenhouders, sponsors en donateurs zullen volgend jaar al goed merken dat ze de MD3 steunen, want dan staat de honderdveertigste verjaardag van het schip op het programma.

MD3, SVHM, Middelharnis, Historische Schepen, SCHOKKER, Stichting Visserij Historie Middelharnis

Eeuwenoud
De partenrederij is eeuwenoud. Al vanaf de vijftiende eeuw zijn partenhouders samen de reders van een vissersschip. Anno 2022 is het weer mogelijk een scheepspart te kopen en zodoende een plaats te krijgen in het partenregister van de MD3. Het mooie is dat de SVHM een ANBI-status heeft, waardoor schenkers fiscale voordelen genieten.

Aanmelden kan via de website van de SVHM: www.svhm.nl. De stichting presenteert zich ook op vier locaties in Middelharnis. Op een van die locaties, Zandpad 46, is binnenkort een schaalmodel van de MD3 te zien. Naast informatie over de SVHM en de partenrederij.

Bron: Eilandennieuws – Door Kees van Rixoort