NIEUWE-TONGE – Kruiwagens, molens, een scharensliep, maar vooral schepen. Simon Admiraal uit Nieuwe-Tonge heeft talloze schaalmodellen gebouwd. Ze zijn bijvoorbeeld te zien in de vitrines die Stichting Podium laat circuleren over Goeree-Overflakkee en in het Streekmuseum. Momenteel is Admiraal niet aan het bouwen, maar aan het restaureren. In zijn werkplaats geeft hij een model van de MD3 een fikse opknapbeurt.

Door Kees van Rixoort

De MD3 is het laatste vissersschip dat Middelharnis als thuisbasis had. Het schip was tot de late jaren zestig in de vaart voor het vissen op paling en spiering in het Haringvliet. Daar kwam een eind aan door de realisering van de Haringvlietsluizen. De vissersfamilie Groen verkocht het schip, van oorsprong een torpedistenschokker, aan iemand in Enkhuizen.

De Stichting Visserij Historie Middelharnis (SVHM), die de geschiedenis van de visserij levend wil houden, zorgt ervoor dat dit varend erfgoed terugkeert naar Middelharnis. Het is de bedoeling dat de MD3 op 26 februari de haven binnen komt varen.

Cadeau

Een model van de MD3 is al vanaf 1984 op het eiland. Het was het cadeau van de Rabobank aan verzorgingshuis De Goede Ree in Sommelsdijk, ter gelegenheid van de heropening na een grote renovatie.

Het model, gemaakt door Kees Kievit uit Middelharnis, dook recent op in CuraMare-vestiging Nieuw Rijsenburgh. CuraMare schonk het aan de SVHM – een feestelijke overhandiging staat nog op het programma – dat dit cadeau met blijdschap aanvaardde en aan Simon Admiraal toevertrouwde om het te restaureren.

“Een hele puinhoop”, omschrijft Admiraal de staat waarin de MD3 op schaal verkeerde toen hij het in ontvangst nam. “Ik moest wel even slikken. De tuigage was helemaal verteerd… Ik moet heel veel vernieuwen. Wat de restauratie moeilijk maakt, is dat er geen originele bouwtekening is. Daarom werk ik in nauw overleg met de SVHM. Eén van de bestuursleden heeft veertig jaar zo’n soort schip gehad, dus die kent de details.”

Admiraal is al zestig jaar bezig met het maken van schaalmodellen. “Er staan er een stuk of vier in het Streekmuseum en ook één in het Nationaal Sleepvaartmuseum in Maassluis. Ik geef ook wel modellen weg, bijvoorbeeld aan KiKa, om te verloten voor het goede doel. Maar er is één schip dat ik nooit zal wegdoen: de Groene Draeck van prinses Beatrix. Dat is zó mooi…”

In de etalage

Als Admiraal het schaalmodel van de MD3 heeft gerestaureerd, krijgt het een plaats in één van de vier etalages van de SVHM. Mede dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan de stichting zich etaleren voor het publiek. Dat gebeurt niet alleen door middel van de etalages in Middelharnis – twee op de Westdijk, één aan het Beneden Zandpad en één op de hoek van de Nieuwstraat en de Eendrachtstraat – maar ook via een informatieve website: www.svhm.nl.

In de etalages komen modellen van visserijschepen uit Middelharnis met informatie. Het gaat om de Vrouwe Hendrika, een beugsloep uit de vroege negentiende eeuw, de MD10, een kleine sloep en de MD3.

Het schaalmodel van de MD3 komt, zodra Simon Admiraal de restauratie heeft afgerond, te staan in de etalage van kapsalon Krijger op de Westdijk.

Bron: Eilandennieuws

MD3, SVHM, Middelharnis, Historische Schepen, SCHOKKER, Stichting Visserij Historie Middelharnis
MD3, SVHM, Middelharnis, Historische Schepen, SCHOKKER, Stichting Visserij Historie Middelharnis